Oskarshamn
Lämna feedback

Mörtfors Pensionat

Café

 • Mörtfors Pensionat hos Kyparn.se
 • Mörtfors Pensionat hos Kyparn.se
 • Mörtfors Pensionat hos Kyparn.se
 • Kontakt

  0761-714166

  Åkanten 4

  57296 Fårbo

  Kontakta
 • Hitta hit
 • Tjänster

  Parkering

  Uteservering

 • På webben

  Hemsida

  Facebook

En gång i tiden, närmare bestämt 1910 beslutade sig Kamrer Axel Bjurstam, även kallad Mörtforskungen, för att bygga ett Pensionat i Mörtfors. Efter förmodat hårt slit stod det klart 1914. All mat lagades från grunden, allt var ekologiskt...

En gång i tiden, närmare bestämt 1910 beslutade sig Kamrer Axel Bjurstam, även kallad Mörtforskungen, för att bygga ett Pensionat i Mörtfors. Efter förmodat hårt slit stod det klart 1914. All mat lagades från grunden, allt var ekologiskt då köttet kom från skogarna runt omkring och mjölet kom givetvis från kvarnen på andra sidan forsen. Där det för övrigt fiskades upp en del Öring som serverades till middag. Mörtfors var en liten men stark by när det gällde innovation och utveckling. Där fanns läkare, veterinär, apotek, lanthandel, möbelsnickerifabrik, chokladfabrik och döm om er förvåning nu; elektricitet! Och som socker på toppen och navet i hjulet tronade Pensionatet vid forsens laxtrappa. Upphovsmannen till allt detta var Mörtforskungen. Det sades att ”när Bjurstam dör så blir Mörtfors ett koas, ett hallarör” (ett kaos, ett vildhallonröse). Det är i dagarna 100 år sedan Pensionatet stod färdigt och Mörtforskungen är för länge sedan borta. Och kanske kan man se vildhallonen breda ut sig i stenrösen.
Men det är här vi kommer in i historien! Med en brinnande passion för mat i alla former och en släkt som drivit Göta Hotell har Helena tagit rollen som kalaskokerska i Pensionatets numera nyrenoverade restaurangkök. Här kokas det nu fonder på vilt från skogen runt knuten och gräddiga kantarellsåser trängs med hjortfilé och hemgjorda köttbullar på menyn.Vi kanske inte har mjöl från kvarnen men med en finurlig faiblesse för det söta i livet trollar Malin fram bakverk med smultron från trädgården,bröllopstårtor, desserter och härliga rum att njuta av i solsken och regn.Vi är här nu och blir en del av den 100-åriga historien som varit och den tid som kommer. Och vet ni att vildhallon gör sig utmärkt i nybakade sockerkakor eller till ett glas champagne på verandan bredvid forsen.

Ni är väntade Gäster!

Malin & Helena